Je neemt het je voor om tijd voor jezelf te maken omdat je zo moe bent maar toch lukt het je niet om rust te nemen voor jezelf. Je bent altijd maar bezig voor de ander en je moet zoveel van jezelf. Tijd voor ontspanning schiet erbij in. In deze blog deel ik hoe je tijd voor jezelf kunt maken en wat ervoor zorgt dat het je écht lukt.
Er zijn heel wat jaren overheen gegaan voordat ik wist wat echt werkt om tijd voor jezelf vrij te kunnen maken. Ik was altijd bezig en kon me niet ontspannen. Ik wilde wel en wist ook dat het goed voor me was vanwege mijn energietekort maar toch lukt het me niet.
Herkenbaar? Inmiddels weet ik dat als je van je vermoeidheid af wilt komen het noodzakelijk is om regelmatig rust te nemen voor jezelf. En dat als je op een gegeven moment merkt hoe goed het je doet, je ook de momenten voor jezelf daadwerkelijk gaat pakken.
Vind jij het ook zo moeilijk om tijd voor jezelf te maken?
Voor veel hoogsensitieve vrouwen is het moeilijk om me-time te nemen. Vooral als je iemand bent die graag voor anderen klaarstaat, moeite heeft met ‘nee’ zeggen, perfectionistisch is en vooral met anderen bezig is terwijl je jezelf minder belangrijk vindt.
Dan kan het echt lastig zijn om en moment voor jezelf te pakken voor ontspanning en zelfzorg. Misschien lukt het je zelfs helemaal niet. Het is belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te maken om te voorkomen dat je niet oververmoeid en overprikkeld raakt.
Je mag jezelf belangrijk gaan vinden en gaan ontdekken wat het met je doet als je wél bewust rust neemt voor jezelf. Als je in gedachten houdt waarom je dit doet, zal het je helpen om het ook echt te gaan doen.
Mijn valkuil waardoor ik geen moment voor mezelf had
Ik herinner me nog goed die momenten waarop ik ’s avonds uitgeput in bed lag en teleurgesteld was in mezelf omdat het me wéér niet gelukt was om een moment van rust te pakken. Ik was constant bezig, voelde me overprikkeld en wist niet hoe ik die vicieuze cirkel moest doorbreken. Het maakte me verdrietig en moedeloos.
Een van mijn grootste valkuilen was dat ik mezelf voornam om tijd voor mezelf te nemen zodra ik ‘alles had afgerond’. Maar ik kan je vertellen: aan het einde van de dag was ik nog steeds bezig en waren er alleen maar extra taken op mijn to-do-lijstje bijgekomen. Het gevolg? De dag was voorbij, ik voelde me uitgeput en had geen moment voor mezelf gehad.
Daarom is het zo belangrijk om bewust tijd in te plannen voor jezelf om te ontspannen en te herstellen!
Zo maak je tijd voor jezelf
Pak je agenda en begin direct met de volgende stappen:
- Kies dagelijks een me-time moment. Bij voorkeur halverwege de dag zodat je kunt voelen hoe het met je gaat zodat je daar je taken op af kunt stemmen en jij jezelf niet voorbijloopt.
- Reserveer 10 tot 30 minuten tijd voor jezelf. Zet het in je agenda en plan je overige taken daar omheen.
- Zet een timer zodat je herinnerd wordt aan je me-time moment als je druk bezig bent.
- Stop met waar je mee bezig bent, als je timer afgaat, en neem de tijd voor jezelf om tot rust te komen en om op te laden. Na je moment voor jezelf kun je weer verder gaan waar je mee bezig was. Het zal vast niet weglopen.
Dus: plan tijd voor jezelf in en ga het ook doen! Neem jezelf serieus en maak prioriteit van jezelf. Als je door blijft gaan op je tandvlees en (weer) in een burn-out beland dan heb je heel veel tijd voor jezelf. Echter dit is niet de leukste tijd voor jezelf maar zit je noodgedwongen op de bank omdat het echt niet meer gaat.
Waarom tijd voor jezelf nemen zo belangrijk is
Als jij het moeilijk vindt om een moment voor jezelf te maken kan het je enorm helpen om te weten waar je het voor doet. Vooral als je nog niet gewend bent om bewust tijd voor jezelf te maken en je het effect ervan nog niet zo goed merkt. Als je weet wat het je brengt, motiveert het je om ook daadwerkelijk tijd voor jezelf te pakken.
Hier doe je het voor:
- Innerlijke rust en ontspanning – Door vaker rustmomenten in te lassen, voel je minder spanning en ervaar je meer innerlijke rust.
- Minder overprikkeld – Tijdens je me-time moment kun je alle prikkels die je door de dag heen opgevangen hebt verwerken. Het maakt dat je lontje minder kort is waardoor je vriendelijker en geduldiger bent naar je partner en kinderen.
- Meer energie – Je lichaam kan herstellen en opladen als je rust neemt voor jezelf, waardoor je meer energie hebt en de dag je minder moeite kost.
- Rust en helderheid in je hoofd – Het wordt rustiger in je hoofd als je regelmatig rust pakt, waardoor je minder chaos ervaart en niet langer geleefd wordt door alles wat je ‘moet’.
- Zachtheid en zelfliefde – Als jij tijd voor jezelf gunt, maakt innerlijke onrust en hardheid naar jezelf plaats voor zachtheid en liefde voor jezelf.
Wees mild voor jezelf
En onthoud: wees niet te streng voor jezelf als het een keer niet lukt om een rustmoment te nemen of als je niet direct verschil merkt. Geef jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan deze nieuwe gewoonte en wees liefdevol voor jezelf. Zelfzorg is een proces, geen perfectie.
Maak het niet te ingewikkeld en hou het kort—het is beter om écht 10 minuten tijd voor jezelf te nemen dan jezelf een uur voor te nemen en het uiteindelijk niet te doen.
Als energetisch burn-out coach heb ik al vele hoogsensitieve vrouwen geholpen die worstelen met tijd voor zichzelf maken. Boek met mij een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat ik je direct al handvaten kan geven die voor jou het beste helpen om tijd voor jezelf te maken.
Mail mij naar: monique@heelmetaandacht.nl.
Of neem hier contact met me op via het contactformulier op mijn website.